Zadbaj o zdrowie z ekspertami [Premium]
Brak zajawki, ponieważ wpis jest zabezpieczony hasłem.
Brak zajawki, ponieważ wpis jest zabezpieczony hasłem.
Co powoduje złe działanie cholesterolu w organizmie? 1. nadmiar cukru we krwi, 2. otyłość – nadmiar tłuszczu wywołuje stany zapalne, 3. dym z papierosów, 4. niska aktywność fizyczna. Aktualne normy: cholesterol całkowity – poniżej 190 mg, trójglicerydy – poniżej 150 mg, cholesterol LDL – poniżej 115 mg, cholesterol HDL – powyżej 40 mg u mężczyzn i 50 mg u kobiet
Unikaj: orzechy w czekoladzie mlecznej, orzechów solonych, prażonych i smażonych, sprzedawanych na wagę (narażone na zapleśnienie i zabrudzenie – zalecane są pakowane próżniowo). Szczególnie wartościowe są orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, pekan. Najlepiej spożyć 1 garść mieszanki dziennie (30-40g) lub zmiksować z olejem na krem. Moczenie orzechów nie ma sensu.
Warto zrezygnować z każdego rodzaju cukru.
Do zwykłych płatków owsianych dodaj orzechy, pestki, jogurt i trochę suszonych lub świeżych owoców ale nie używaj przetworzonych płatków z miodem, syropem, mlekiem czy dużą ilością owoców
Badania wpływu tłuszczy na serce z XX w. były nierzetelne – jedno z największych kłamstw żywieniowych. Tłuszcze nasycone są obecne w maśle, żółtych serach, śmietanie.
W smalcu jest 2 razy więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niż nasyconych – dobra proporcja do smażenia. Samo smażenie nie jest polecane.
Przyprawy jak czarny pieprz, chili, kurkuma czy imbir mają korzystne działanie: neutralizują kwaśne środowisko, wspierają regenerację, łagodzą dolegliwości przy wrzodach żołądka a nawet im zapobiegają